مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت از شروع اجرای هشتمین دوره پیمایش ملی عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر ( STEPs )خبر داد.
مهندس غلامحسین نوروزی نژاد گفت: پرسشگری این پیمایش که شامل 13 خوشه روستایی و شهری می باشد در دانشکده علوم پزشکی نیشابور از تاریخ 25بهمن 99 آغاز گردید و پرسشگران به سراغ اولین واحد مسکونی خوشه که به عنوان سرخوشه تعریف شده است میروند و پس از تطابق مشخصات کد پستی و نشانی ، شروع به فرایند پرسشگری می نمایند.
با شرکت در این پیمایش ملی موارد ذیل جهت افراد به صورت رایگان انجام می گیرد:
- بررسی میزان قند خون ناشتا، قند خون سه ماهه، کلسترول، تری گلیسرید، کلسترول خوب (HDL)، کلسترول بد (LDL)، آنزیم های کبدی، کراتینین و اوره توسط آزمایشگاه معتبر با آخرین تجهیزات روز دنیا اندازه گیری می شود و نتایج آن به طور رایگان در اختیار افراد قرار خواهد گرفت.
- فشار خون به طور رایگان در سه نوبت سنجیده می شود.
- قد و وزن و دور کمر و دور لگن طبق آخرین استانداردها به طور رایگان اندازه گیری می شود.
- وضعیت تغذیه از نظر میزان مصرف نمک، صبحانه، میوه و سبزی، لبنیات، گوشت و ماهی، برنج، نان و غلات و آجیل بررسی می شود و از نقاط ضعف و قوت آن، افراد آگاه می شوند.
- وضعیت فعالیت فیزیکی در محل کار، حین ورزش، حین رفت و آمد و میزان پشت میزنشینی افراد بررسی می شود.
- وضعیت افراد از نظر انجام یا عدم انجام انواع غربالگری سرطان ها بررسی می شود.
- وضعیت افراد از نظر سابقه خانودگی ابتلا به سکته قلبی، مغزی و دیابت بررسی می شود.
- وضعیت افراد از نظر ابتلا به انواع سرطان، بیماری های قلبی ریوی، مشکلات دهان و دندان بررسی می شود.
- وضعیت افراد از نظر میزان مصرف الکل و سیگار بررسی می شود.
- در نهایت، پس از مشخص شدن جواب آزمایش ها، با استفاده از نرم افزار سپید، خطر ابتلای افراد به بیماری قلبی و عوارض ناشی از آن طی 10 سال آینده را پیش بینی می کنیم و همچنین، رتبه فرد را از نظر فشار خون، دیابت، چربی خون، شاخص توده بدنی و فعالیت فیزیکی در سطح کشور و استان را اعلام خواهیم کرد.
غلامحسین نوروزی نژاد در ادامه افزود : شرکت در این مطالعه، علاوه بر فوایدی که برای فرد دارد، اطلاعات ارزشمندی از وضعیت سلامت مردم کشور در استان ها و شهرستان های مختلف را در اختیار مسئولان حوزه ی سلامت و بهداشت و درمان کشور قرار می دهد. به همین دلیل، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی می تواند با استفاده از اطلاعات حاصل از این طرح ملی، اولویت ¬های بهداشتی و درمانی را مشخص کند و نقشه ارزشمندی از وضعیت مردم در کل کشور داشته باشد. بدین ترتیب، با استفاده از این نقشه می تواند در راستای بهبود وضعیت سلامت مردم و کاهش مواجه با عوامل خطر بیماری های غیرواگیر، هزینه ها و برنامه ریزی های خود را بهتر و هدفمندتر از قبل انجام دهد.