مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت از برگزاری جلسه آموزشی پرسشگران در خصوص اجرای هشتمین دوره پیمایش ملی عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر ( STEPs ) خبر داد.
امروزه با توجه به تغییر سبک زندگی و عوامل خطر، بیماریهای غیرواگیر یکی از علل اصلی مرگ در جهان محسوب می شود که به یکی از مهمترین اولویت های سلامت تبدیل شدهاند. در همین راستا علیرغم دسترسی به برخی اطلاعات مربوط به بار تعدادی از بیماریهای مزمن همچنان نیازهای اطلاعاتی در زمینه وضعیت و توزیع عوامل خطر آنها در جمعیتهای مختلف برای طراحی برنامههای پیشگیری و کنترل موردنیاز است.
این اطلاعات، آینده بار بیماریها را پیشبینی میکند و لازم است به شیوهای تولید و منتشر شود که مبتنی بر آخرین و دقیقترین شواهد علمی، تصویب سیاستهای مرتبط را در سطوح مختلف تسهیل و هدایت کند.
بر این اساس، طرح گام بهگام مراقبت عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر، پاسخی برای دستیابی به نمایی از عوامل خطر و بیماریهای غیرواگیر است. این طرح برگردآوری مستمر اطلاعات دارای کیفیت تمرکز دارد که سه گام آن شامل پرسشگری با پرسشنامه (گام اول) انجام سنجشهای جسمانی (گام دوم) و اندازهگیریهای آزمایشگاهی (گام سوم) است.
در گام اول با هدف بررسی اطلاعات جغرافیایی و عوامل خطر رفتاری، مواردی همچون سبک زندگی، تغذیه، فعالیت بدنی، غربالگری سرطان ها و بروز سوانح و حوادث مورد ارزیابی قرار میگیرند. در گام دوم شاخص های مورد نظر در تنسنجی شامل قد، وزن، دور کمر، دور لگن، ضربان قلب، فشار خون و گام سنجی و در گام سوم شاخصهای مورد نظر بیولوژیک، شامل تست های مورد مطالعه این پژوهش، Total Cholesterol ،HDL ،ALT ،Triglyceride و کراتینین از نمونه سرم، HbA1c از خون کامل، Glucose از نمونه پلاسما و سدیم، پتاسیم،کراتینین، آلبومین، پروتئین و BUN از نمونه ادرار مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.
اهداف اجرای این پیمایش:
- ترسیم نقشه مربوط به عوامل خطر رفتاری، جسمی و بیوشیمیایی مرتبط با بیماری های غیرواگیر به منظور ارزیابی اثر بخش بودن مداخلات رایج و ترسیم مداخلات آتی منطبق با سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط
- پایش و ارزشيابي اثرات برنامه هاي پيشگيري و كنترل بيماري هاي غيرواگير و تشکیل پايگاه ملي اطلاعات عوامل خطر بيماري هاي غيرواگير
- امکانپذیر کردن دستیابی به زمینه های مطالعات تکمیلی و نحوه بهره برداری مناسب از داده های حاصل از پیمایش
مهندس غلامحسین نوروزی نژاد هدف از تشکیل این جلسه را ابلاغ وزارت بهداشت و لزوم اجرای این پیمایش در بازه زمانی 2 ماه پایانی سال و لزوم آموزش نحوه اجرای آن برای پرسشگران بیان کرد.
در این جلسه ابتدا اهمیت و کلیت نحوه اجرای پیمایش توسط آقای نوروزی نژاد ارائه و در ادامه خانم آگاه کارشناس غیرواگیر، نحوه انجام پرسشگری را به فراگیران آموزش دادند و در پایان از پرسشگران خواسته شد تا با درایت و توانمندی و به پشتوانه حمایت ناظر شهرستانی و دانشگاهی اجرای این طرح را به صورت کامل و بدون نقص به پایان رسانند.