فاز نخست برنامه خدمات پزشکی از راه دور(دوراپزشکی) با یادمان شهدای مدافع سلامت و در مراسمی با حضور وزیر بهداشت و جمعی از مدیران ارشد وزارت بهداشت و ستاد اجرایی حضرت امام(ره) در دانشگاه های علوم پزشکی منتخب کشور افتتاح شد.

به گزارش وب دا،  وزارت بهداشت، با همکاری ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) و مجموعه مپنا در ادامه توسعه برنامه های کشوری مدیریت همه گیری کووید19 و با هدف کسب آمادگی لازم به منظور مقابله با موج سوم بحران در پاییز و زمستان، اقدام به راه اندازی آزمایشی اولین گام استقرار خدمات پزشکی از راه دور در برخی دانشگاه های علوم پزشکی کشور کرد.

همزمان با همه گیری جهانی کووید19، اکثر کشورهای پیشرفته دنیا بخش عمده ای از برنامه ارائه خدمات پزشکی خود را به منظور حداقل سازی تماس بین پزشک و بیمار، دورنگهداری بیماران از محیط های با آلودگی احتمالی، ایمن نگاه داری کادر سلامت و نیز فراهم سازی حداکثری دسترسی به خدمات تخصصی پزشکی در همه نقاط کشور، خدمات پزشکی از راه دور را راه اندازی کرده و با پوشش بیمه ای بسیار متناسب همراه با سرویس های نسخه الکترونیک و تحویل دارو، شرایطی سهل را برای همه بیماران نیازمند به این خدمات فراهم کرده اند.

وزارت بهداشت نیز با درک ضرورت این امر برای کشور و آماده سازی و ابلاغ اخیر ضوابط اجرایی اولیه، اولین گام های ورود به این امر را برداشته و با حمایت های ویژه بیمه ای و تشویق دانشگاه و دانشکده ها و کادر سلامت درگیر، دریچه ای جدید را در خدمت رسانی به مردم عزیز کشورمان در شرایط همه گیری فراهم کرده تا رنج این بیماران و خانواده های آنها را به حداقل برساند.

در این برنامه، که با مدیریت معاونت درمان وزارت بهداشت در حال انجام است به تدریج خدمات مشورت تخصصی بیماران بستری کووید19، و ویزیت های سرپایی این بیماران به ویژه در مناطق محروم وکمتر برخوردار فاقد نیروهای تخصصی با بهره گیری از فناوری های اطلاعاتی پزشکی توسط پزشکان متخصص بیمارستان های شهرهای بزرگ پوشش داده خواهد شد. این فناوری ها که غالبا به صورت بومی طراحی و توسعه یافته اند به پزشکان اجازه خواهند داد از محل خدمت و یا حتی منزل در بستری امن به مشاوره و ویزیت بیماران خود پرداخته و در کوتاه ترین زمان، نسخ خود را نیز به صورت الکترونیک برای بیماران خود تجویز کنند.

در برنامه گام نخست خدمات دوراپزشکی کشور دانشگاه های علوم پزشکی مشهد، البرز، کهگیلویه و بویراحمد، ایرانشهر، زابل، لرستان، هرمزگان و بم با راه اندازی خدمات مشورت تخصصی و ویزیت از راه دور، این گام را به صورت آزمایشی آغاز می کنند تا از ابتدای پاییز با اطمینان از آمادگی کامل همه زیرساخت ها، نیروی انسانی لازم، تجهیزات و چرخه های پشتیبانی مورد نیاز، وارد چرخه گسترده گام اصلی ارائه خدمت شوند.

در برنامه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اولین برنامه کلان منطقه ای خدمات پزشکی از راه دور کشور با عنوان سپاد9 با همکاری مشترک 9 دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی خراسان شمالی، رضوی، جنوبی، اسفراین، سبزوار، تربت حیدریه، تربت جام، نیشابور، و گناباد افتتاح خواهد شد که در گام اول، 13 ایستگاه بیمارستانی و به تدریج 68 بیمارستانی خدمات مشورت تخصصی و ویزیت از راه دور بیماران بستری کووید19 را به تدریج تا ابتدای پاییز و متمرکز بر سه تخصص اصلی مورد نیاز کووید19 شامل تخصص های ریه، عفونی، و آی سی یو را فعال خواهند کرد.

در گام اول این برنامه در مشهد بیمارستان های مادر امام رضا(ع) و قائم(عج) به عنوان بیمارستان های مادر منطقه، متولی ارائه خدمات مشورتی و ویزیت های تخصصی خواهند بود که در مراحل بعد و با توانمندسازی سایر دانشگاه ها و دانشکده های همکار در کلان منطقه، از توان تخصصی کل کلان منطقه در ارائه خدمات استفاده خواهد شد. سپاد 9 در گام های بعدی وارد خدمات ویزیت از راه دور بیماران مزمن و خاص و نیز رادیولوژی و پاتولوژی از راه دور خواهد شد.

برنامه دانشگاه های البرز، کهگیلویه و بویراحمد، و زابل متمرکز بر شبکه خدمات پزشکی از راه دور بنیاد برکت (برکت تل) خواهد بود که با تجهیز مناطق محروم منتخب و تامین کلیه امکانات زیرساختی و فناورانه مورد نیاز توسط این بنیاد، واحدهای ارائه خدمات ویزیت تخصصی در محروم ترین نقاط فراهم و مردم بیمار در این مناطق به پزشکان متخصص تعیین شده از راه دور و با کمک کادر محلی سلامت دسترسی خواهند داشت. این برنامه در حال توسعه در تعداد زیادی از دانشگاه ها و مناطق کشور است که نتایج دوره آزمایشی، الگویی برای تسریع پیاده سازی وسیع این خدمات در کشور خواهد بود.

وزارت بهداشت در نظر دارد با تشکیل کمیته ملی پزشکی از راه دور (پاد) در صورت موفق بودن نتایج دوره آزمایشی گام اول، به سرعت این تجربیات را در قالب ضوابط اجرایی ابلاغ شده به کل کلان مناطق آمایشی کشور و با اولویت مناطق محروم کشور گسترش دهد.

گفتنی است این طرح یکی از مهمترین پروژه های پویش ره سلامت و یکی از چرخه های پرونده الکترونیک سلامت است که در قالب این پویش، یک هزار و ۴۰۰ پروژه حوزه سلامت تا فروردین ۱۴۰۰ در کشور افتتاح می شود.