تقویم روز
امروز سه شنبه 26 شهریور ماه 1398 ساعت 12:40 ب ظ

سم مرگ بار

سیب زمینی سرخ شده و چیپس سالانه قربانی های زیادی می گیرند. دانشمندان موفق به کشف ماده بسیار سمی به نام «آکریلامید» شده اند که در سیب زمینی سرخ کرده و چیپس به وفور یافت می شود.

کارشناس ارشد صنایع غذایی دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: سازمان خواربار جهانیFAO و سازمان جهانی‎‎ بهداشت WHO‎ اعلام‎ کردند غـذاهـایـی مانند چیپس‎،‎ سیب‎ زمینی‎ سرخ شده، قهوه‎ و محصـولات‎ غله‎‎ای‎ مانند نان‎ و بیسکویت‎‎ که در حـرارت بسیار بالا تولید می‎ شوند، ممکن‎ اسـت‎ حـاوی‎ ترکیبی‎ سرطان‎ زا به‎ نام‎ آکریلامید باشند. 35 کارشنـاس‎ از 12 کشور که ‎‎این‎ تحقیق را انجام داده اند، اعلام‎ کردند غذاهایی‎ که مـیـزان‎ کربوهیدرات‎‎ آن هـا بالا و پروتئین آن ها کـم‎ است‎‎ در صورت تهیه‎ در دمای‎ بالاتر از 120 درجـه‎، در آن هـا آکریلامید تـولیـد مـی‌‌شود.

محدثه کریم نژاد ادامه داد: آکریلامید یک ماده اسیدی سرطان زا است که هنگام سرخ کردن مواد کربوهیدراتی (که دارای ترکیبات کربن، اکسیژن و هیدروژن هستند) ایجاد می شود، اما مقدار آن در چیپس سیب زمینی بیشتر است. هنگام سرخ کردن یک کیلوگرم چیپس سیب زمینی تا 3544 میکروگرم آکریلامید ایجاد می شود. اما هنگام آب پز کردن مواد غذایی، این اسید سرطان زا تولید نمی شود.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی نیشابور اظهار داشت: طبق پژوهش های دانشمندان مختلف، آکریلامید در مقایسه با مواد سمی دیگر شناخته شده درگوشت گاو یا انواع بیماری های پوستی می تواند برای انسان ها تا صد برابر خطرناک تر باشد. آکریلامید زمانی خود را نمایان می کند که محصولات غذایی بر اثر حرارت و خشکی تغییر حالت دهند.

کریم نژاد به نقل از دکتر آمری نیا، متخصص تغذیه در مورد آکریلامید افزود: ماده ی ‌سمی آكریلامید(ACRYLAMIDE)، موجود درسیب زمینی سرخ كرده و چیپس منجر به مرگ می‌شود. آكریلامید با تضعیف سیستم ایمنی بدن، ابتلا به ‌بیماری‌های عفونی و سرطان را افزایش می‌دهد.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی نیشابور با اشاره به این که عوارض عصبی این سم شامل اختلال در هوشیاری، ضعف، تحریك پذیری و تغییرات رفتاری است توضیح داد: اختلالات باروری هم چون تغییر در رفتارهای جنسی، ناباروری و سقط، تحریك و قرمزی پوست و نیز قرمزی چشم‌ها و عفوت‌های چشمی از دیگر عوارض آكریلامید می باشد. آكریلامید در مقایسه با سایر موادسمی شناخته‌شده در مواد غذایی می‌تواند صدها برابر خطرناك‌تر باشد. در صورت سرخ شدن مواد غذایی حاوی قند و آلبومین، سم آكریلامید تولید می‌شود.

او توصیه کرد: تا جایی که ممکن است از خوردن سیب زمینی سرخ كرده و چیپس پرهیز کنید. اما اگر نتوانستید در برابر نخوردن این مواد غذایی مقاومت کنید، برای كاهش آكریلامید در سیب زمینی سرخ كرده و چیپس، این موارد را به خاطر بسپارید:

* سیب زمینی را هیچگاه در یخچال نگهداری نکنید.

* باید از سرخ كردن سیب زمینی‌های لک ‌دار خودداری كنید و آن را در حرارت كم و مدت زمان كوتاه سرخ كنید.

* قبل از استفاده و پخت سیب زمینی، آن را پوست کنده و لااقل به مدت یک ساعت در آب قرار دهید. قرار دادن سیب زمینی در آب قبل از سرخ كردن، قند موجود در سیب زمینی را جذب كرده و به‌ این ترتیب امكان تشكیل آكریلامید كاهش می‌یابد.

* اگر سیب زمینی را در آب نگذاشتید، آن را قبل از سرخ کردن آب پز کنید. سیب زمینی آب پز شده در هنگام سرخ کردن آکریلامید کمتری تولید می کند.

عضو گروه صنایع غذایی دانشکده علوم پزشکی نیشابور اضافه کرد: یك سری مواد غذایی مانند: گوشت قرمز، ماهی، شیر، پنیر، ماكارونی، برنج، سبزیجات و انواع میوه‌ها آکریلامید ندارند و حتی درصورت سرخ شدن نیز آكریلامید تولید نمی‌كنند. برای همین سعی کنید که در برنامه ی غذایی روزانه ی خود بیشتر از اینگونه مواد غذایی استفاده کنید.

وی در پایان تاکید کرد: بــا مصـرف‎ میوه‎‎ و سبزی‎‎ در وعده‌های غذایی خود،‎ ضـرر این‎ ماده‎ سرطان‎ زا را تعدیل‎ کنید.

 

پیوند های مفید

www.3dots.ir